Miben jobbak a BIO termékek, mint a hagyományos termékek?

BIO termékek

Vannak olyan meggyőződéses hívők, akik szerint nincs különbség a hagyományos és a bioélelmiszerek között. Évtizedek óta különböző tanulmányok foglalkoznak ezzel a témával, hogy megerősítsék vagy megcáfolják, hogy a biogazdálkodásból származó mezőgazdasági termékek jobbak-e és miben. Még ezek sem adnak teljesen egyértelmű választ, de néhányan azt sugallják, hogy tulajdonságaik valóban különböznek.

Míg egy 2012-es metaanalízis szerint a bioélelmiszerek nem tartalmaznak jelentősen több tápanyagot, mint a hagyományos élelmiszerek, egy másik 2014-es metaanalízis szerint a bioélelmiszerek átlagosan 18–69 %-kal több antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos élelmiszerek. Ez pedig pozitív hatással lehet az emberi egészségre. Léon Guéguen, a Francia Nemzeti Agrárkutatási Intézet kutatási igazgatója és a Francia Mezőgazdasági Akadémia tiszteletbeli tagja szerint egyes bio zöldségfélék magnéziumban is gazdagabbak.

Néhány újabb tanulmány arról számol be, hogy a bio gyümölcsök és zöldségek gazdagabbak C-vitaminban és néhány sejtvédő antioxidánsban is. A bio növényeknek nagyobb szükségük van arra, hogy megvédjék magukat a hő, a hideg, a betegségek és a rovarok ellen, mint a "növényvédőszeres" növényeknek, amelyeknek a felhasznált eszközöknek köszönhetően nincs erre szükségük, így alig termelnek ilyen védőanyagokat. Ezzel szemben egy biogazdálkodással termesztett növény maga állítja elő ezeket, és használja őket saját védelmére.

A Generation Futures, a jövő generációinak a peszticidektől és más vegyi anyagoktól való megóvásával foglalkozó egyesület kutatásokat tett közzé, amelyek többek között azt állítják, hogy az átlagember naponta akár 128 szermaradványt, köztük 36 különböző peszticidet is bevesz a hagyományos élelmiszerekben. A biogazdálkodás kizárólag természetes eszközöket használ, ezért kizárja a növényvédő szerek, GMO-k, ionizálás, kémiai adalékanyagok és mesterséges gyógyszerek használatát. Röviden, ha biotermékeket fogyaszt, nem kockáztatja, hogy potenciálisan veszélyes mérgező anyagokkal kerüljön kapcsolatba.

A szabványok általában a peszticidek maximálisan megengedett határértékeit határozzák meg, amelyekkel egy felnőtt szervezet viszonylag jól elbír. Szerencsére kiderült, hogy a mai élelmiszerekben kevesebb peszticid van, mint ezek a határértékek. Másrészt mindig szem előtt kell tartanunk, hogy minél többféle zöldséget vagy más mezőgazdasági terméket eszünk egy nap, annál több vitamint és jó tápanyagot, de növényvédő szereket is fogyasztunk.

A gyermekek és csecsemők, akiknek még nem alakult ki méregtelenítő rendszerük, még nem képesek olyan jól ellensúlyozni ezeket az anyagokat, mint a felnőttek. Ráadásul testsúlyuk miatt több élelmiszert fogyasztanak, mint a felnőttek, így többet vinnének be. Ezért van tekintettel a magyar szabványokra, amelyek szerint a kisgyermekeknek és csecsemőknek szánt termékek legfeljebb 10 µg/kg növényvédőszer-maradékot tartalmazhatnak. De őszintén Ön szeretne ilyen ételeket felszolgálni a gyerekeinek? Az ökológiai szemléletű termelők ezért egyáltalán nem használják ezeket az anyagokat.

Ami az ízt illeti, az inkább a fajtától és a mezőgazdasági termék előállítási körülményeitől függ. Ebben az összefüggésben azonban jó tudni, hogy a biogazdálkodásban gyakran használnak őshonos fajtákat, ami lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezzük a régebbi, már-már elfeledett gyümölcs- és zöldségfajtákat.

Végezetül fontos figyelembe venni a hagyományos mezőgazdaságban alkalmazott növényvédő szerek, műtrágyák és antibiotikumok használatának következményeit is. A bioélelmiszereket mesterségesen előállított vegyi anyagok nélkül termesztik, ami csökkentheti a környezetre és potenciálisan az emberi egészségre ható növényvédő szerek terhelését. A biogazdálkodás többek között a bolygó iránti felelősségen alapul, amelyet a bolygó erőforrásainak és faji sokféleségének megőrzésére törekszik. Erre garancia az ökológiai gazdálkodás, amely tiszteletben tartja a természet törvényeit, az állatok szabadtéri tartását és természetes táplálékát.