A Good Gout támogatja a BLW-módszert, amely megtanítja a gyermekeket az önállóságra és segíti őket a fejlődésben

Good Gout BLW

Hazánkban és világszerte is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a szilárd táplálék bevezetésének úgynevezett Baby Led Weaning (BLW) módszere iránt, amely teljesen kihagyja a kását vagy a pürét, és mellőzi a bonyolult turmixolást. A szülők rögtön nagyobb adagokat kínálnak a gyermekeiknek. A babát nem eteti senki, hanem teljesen önállóan eszik, és megtanulja felfedezni a különböző ételeket, beleértve azok szerkezetét is. Ez fejleszti függetlenségét és koordinációs készségét. A francia Good Goud márka ízletes újdonságokat készített számukra.

A csecsemő maga választja ki, hogy milyen ételt vesz a szájába. Ezt a módszert Gill Rapley brit ápolónő vezette be, illetve népszerűsítette, és Baby-led weaningnek nevezik. Gill Rapley ugyanis a gyakorlatban gyakran látott szülőket, akik problémákat írtak le a babájuk kanállal való etetésével kapcsolatban, ami kényelmetlen és stresszes volt mindenki számára az asztalnál. Különösen akkor, amikor kényszertáplálniuk kellett a babát. Ezért azt kezdte javasolni a szülőknek, hogy egy ideig halasszák el a hozzátáplálás bevezetését, és hagyják, hogy a gyermek jobban kontrollálja, mit fogyaszt. A BLW módszer lényege, hogy a gyereket nem a szülő eteti, hanem a tányérról választja ki a kívánt ételeket. És csak annyit eszik, amennyit akar. Természetesen a szoptatás továbbra is a táplálkozásának alapja.

A gyermek idejében kér majd

Ahogyan a WHO az első hónapokban az igény szerinti szoptatást ajánlja, azaz olyan gyakran és annyi ideig, amennyire a csecsemőnek szüksége van, a csecsemő a BLW-módszerrel megtanulhat jobban reagálni az éhségre és a jóllakottságra, mint egy olyan csecsemő, akit valaki más etet. Egyes szakértők szerint a gyermek fejlődése és motoros képességeinek fejlődése összhangban van a növekvő táplálkozási szükséglettel. Ez azt jelenti, hogy az a gyermek, aki nem képes az ételt a szájába venni, majd lenyelni, valószínűleg még nincs rá szüksége a tápanyagok szempontjából. Ha a gyermek már érdeklődik az étel iránt, a szülők a csecsemő öklénél valamivel nagyobb darabokra vágják, hogy a gyermek könnyen meg tudja fogni. A BLW hatalmas előnye, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel esznek együtt a családdal.

A BLW előnyei:

- A gyermek megtanul különböző textúrákat és ízkombinációkat enni.

- Fejleszti a finommotoros készségeket és a koordinációt.

- Elősegíti az ételekkel való egészséges kapcsolatot.

- Lehetővé teszi a gyermek számára, hogy felfedezze saját ízpreferenciáit.

- Közös étkezés.

- Ösztönzi a család étrendjének átgondolását vagy újraértékelését.

- A függetlenség élvezete.

Fontos szemmel tartani

A BLW-módszerben fontos a megfelelő és biztonságos élelmiszerek kiválasztása. Ez lehet kifejezetten a gyermek számára összeállított étel, ami azt jelenti, hogy nem tartalmazhat sót vagy fűszereket, és a gyermek számára könnyen foghatónak és könnyen őrölhetőnek kell lennie a fogatlan szájban. A gyermeket mindig felügyelni kell, ha esetleg öklendezni kezd. Még így is le kell győzni a kezdeti szülői félelmet és bizalmatlanságot a gyermek képességeivel szemben. És elviselni egy elég nagy rendetlenséget az asztal körül és az asztalon, mert a gyermek biztosan nem fog minden ételt rendesen a szájába venni, majd lenyelni. Legalábbis eleinte nem. Azt is meg kell jegyezni, hogy a szülőknek vagy más étkezőtársaknak ezért jó példaképeknek kell lenniük az étkezési magatartás és az ételválasztás tekintetében.

A legjobb segítőtársak

A francia Good Gout márka több éves kutatásra és ínyenc hagyományokra alapozva olyan újdonságokkal készült a szülők számára, amelyekkel időt takaríthatnak meg a megfelelő BLW ételek kiválasztásában és elkészítésében. A Pasteur Intézet táplálkozási szakértőivel és Christophe Hay Michelin-csillagos séffel együttműködve kidolgozták a BLW BIO szeletek receptjeit, amelyek nemcsak önállóságra tanítják a gyerekeket, hanem az igazi ízek megismerését is segítik. Különleges formájuknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek a kezükbe, így a gyerekek könnyen megfoghatják. Ez lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék saját ízlési preferenciáikat, és segítik a finom motoros készségek és a koordináció fejlesztését. És ami a legfontosabb – az egész család együtt étkezhet. A Good Gout BLW BIO vöröslencse és sütőtök rúd kombinálja az édesburgonyát és a lencsét a klasszikus és vajtökkel, valamint egy csipetnyi virágmézzel, valamint egy csepp kókusztejjel. A Good Gout BLW BIO borsóból és cukkiniből készült szeletekben egy másik ínyenc összetevő rejtőzik: a finom kukoricaliszt. Tökéletesen kiegészíti egy csepp citromlé és a menta finom jegyei.