Hogyan fejlődik a csecsemők szaglása és miért fontos ez számukra?

Hogyan fejlődik a csecsemők szaglása és miért fontos ez számukra

Amikor egy baba megszületik, elkezdi megismerni a világot. Mivel minden új számára, érzékszerveivel ismerkedik meg mindennel, ami körülveszi. Bár... nem minden új - néhány dolgot már ismer az anyja pocakjából. A szaglás például már az anyaméhben elkezdődik, így a szaglással kapcsolatos szokásokat onnan hozza a világra.

Az embrió már a megtermékenyítést követő hatodik héten elkezdi kifejleszteni érzékszerveit. Ez képezi az arc, a szem, a fül és az orr alapját. A 10. hét körül megjelenik két kis orrlyuk, és kialakulnak a receptorok, amelyek képesek érzékelni az egyes szagokat és illatokat. És miért olyan fontos a szaglás a csecsemők számára? Mert kulcsszerepet játszik az érzelmi kötődés kialakításában. Ezenkívül kapcsolat van a szaglás és az ízérzékelés között, ami befolyásolja a gyermekek ételválasztását és következésképpen az egész étrendjüket.

Az egyik érdekes tény, hogy a csecsemők már az anyaméhben elkezdik használni a szaglásukat. Ahogy lenyelik a magzatvizet, felismerik annak illatát is, amely hasonlít az anyatej illatához. És ez nagyon fontos lesz a baba számára a születés után, amikor az anyatej lesz a táplálkozásának alappillére. És érdekes módon a magzatvíz magában hordozza annak az ételnek az ízét, amit a mama aznap evett.

A szaglás fejlődése a születés után következik be. Azonban még a teljesen kifejlett újszülöttnek is nagyon érzékeny a szaglása, így még ha a látása még nem is fejlett, az anyját felismeri a jellegzetes illata és az anyatej illata alapján. Szaglósejtjeinek köszönhetően tudja, hogy hol van az anyukája és az apukája, és azt is, hogy hol van. Biztonsággal felismeri, ha a babakocsiban, az autóban vagy a gyerekszobában van. Az ismerős szagok, például egy takaró vagy egy plüssállat segítségével pedig akkor is meg lehet vigasztalni a babát, ha idegen környezetben van.

Tudni kell, hogy az anyatej íze és illata megváltozhat az antibiotikumok használatával, például az anya mellének gyulladásával. És mivel ez az illat az anyja illatával együtt támaszt és biztonságot jelent számára, az illat megváltozása nyugtalansághoz vezethet.

Egy másik jó tanács a baba szaglásával kapcsolatban: Miután megszületett a baba, néhány napig mondjon le kedvenc parfümjéről, hogy a baba átvehesse az Ön sajátos, természetes illatát. Ha nem akar lemondani a parfümökről, semmiképpen ne váltson márkát. Fennáll annak a veszélye, hogy a baba elutasítja Önt és a tejét, mert nem ismeri az Ön illatát. Egy hónap elteltével a baba lassan hozzászokik a különböző szagokhoz és illatokhoz, de vigyázzon az erős szagokkal, amelyek kellemetlenek vagy akár elviselhetetlenek is lehetnek.

Néhány hét múlva, amikor a baba megszületik, elkezdi felismerni a többi közeli embert a szaglás alapján. Ha ismeretlen illatot érez, félelmet érezhet, amit sírással mutat ki.

Mire elkezdi megkóstolni az első igazi ételeket, a baba szaglása már nagyon fontos szerepet játszik. Már az első kanál ételt is a szaglás alapján értékeli. Ha kellemes illata van, az mosolyt csal a kis inyenc arcára, egy kedves gesztust, vagy aranyos gügyögést vált ki. Ellenkező esetben sírni kezdhet. Az idősebb gyerekekre jellemző, hogy egyszerűen visszautasítják az ételt, ha nem ízlik nekik. Ezért például a Good Gout francia bébiétel márka nagy gondot fordít arra, hogy minden bébiétel ízletes és illatos legyen a csecsemők számára, és hogy az ízek könnyen felismerhetőek legyenek. Érdekes módon a kisgyermekek ugyanazokat az ízeket és illatokat kedvelhetik, amelyeket az édesanyjuk szeretett enni, amikor még a pocakjában voltak.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka