Mekkorák legyenek a baba adagjai a hozzátáplálás kezdetén, és milyen ételek alkalmasak számára?

Mekkorák legyenek a baba adagjai a hozzátáplálás kezdetén, és milyen ételek alkalmasak számára

A hozzátáplálás kezdete nem kell, hogy tudomány legyen, de be kell tartani egy egyszerű szabályt, aminek köszönhetően az anya elkerüli a felesleges bonyodalmakat. Az adag mérete az egyes babák egyéni igényeitől függ, a gyümölcs mennyiségét azonban figyelemmel kell kísérni. Miért?

Ideális, ha a zöldséges előételekkel kezdjük. Egyáltalán nem kell semmilyen speciális táblázatot követnie, és az aktuális szezonális kínálatból választhat. Fontos azonban, hogy tartsuk be az 1 : 3 szabályt, ami azt jelenti, hogy három napig adjuk az új zöldséget, és figyeljük meg, hogy nem okoz-e bármilyen allergiás reakciót. A megfelelő zöldségek közé tartozik a burgonya, a sárgarépa, a sütőtök, a cukkini, a brokkoli, a petrezselyem, a karfiol vagy az édesburgonya. Ismételje meg ezt a folyamatot minden egyes új zöldséggel, amely a tesztelés után kombinálható. Öt faj bemutatása után húst adunk hozzájuk. A zöldségeket vízben megfőzzük vagy pároljuk, és villával pürésítjük vagy pépesítjük.

Mekkora adagot kapjon a gyermek?

Az adagok mérete minden gyermek számára egyéni. Továbbá, ha még mindig szoptatja a babát, és ő megtagadja a szilárd ételt, ne aggódjon. Jó ötlet, ha folyamatosan kínáljuk neki, hogy megismerkedjen az étellel, de ne kényszerítsük semmire. Ez az egyetlen módja annak, hogy fokozatosan hozzászokjon a szilárd táplálékhoz. Az ideális adagok 120 és 150 gramm között mozognak. De ha a baba szeret enni, és gondot okoz, elvenni a tálkáját, én nem tennék bele 200 grammnál többet. Amire azonban figyelni kell, az a gyümölcsadagok mérete. A gyerekek szeretik a gyümölcsöt, és sokat ehetnek belőle, de ez ahhoz vezetne, hogy nem akarnak húst és zöldséget enni, amelyek táplálkozási szempontból fontosak számukra.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka