Mi a helyzet az allergénekkel a bébiételekben, és mit kell elkerülni a gyermekek étrendjében?

Mi a helyzet az allergénekkel a bébiételekben, és mit kell elkerülni a gyermekek étrendjében?

Anyáink és nagyanyáink a lehető leghosszabb ideig, gyakran egészen hároméves korukig óvták gyermekeiket a lehetséges allergénektől az étrendjükben. Ez az ajánlás ma már nem érvényes. De mit semmiképpen ne tegyünk a baba étrendjébe?

A régi ajánlások, amelyek szerint számos élelmiszer nem kerülhetett a gyermekek étrendjébe hároméves korukig, mert potenciális allergén hatásuk miatt nem voltak megengedettek, már nem érvényesek. Ezzel szemben a jelenlegi elméletek a korai alkalmazásuk hasznosságára utalnak. Természetesen egy egészséges csecsemőnél, akinél az immunológiai tolerancia kialakulása várhatóan felgyorsul. A glutén, a tojás, a hal és a citrusfélék fogyasztása jelenleg az első életévben ajánlott. És mit kell igazán elkerülni?

Nem megfelelően átsütött hús, sajt, tojás és hal. A nem kellően átsütött halak szintén ki vannak téve a baktériumok és toxinjaik által okozott élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatának.
✓ Nehezen emészthető és nehézfémeket tartalmazó gombák. És mindenekelőtt fennáll a mérgezés veszélye!
Só, fűszerek vagy chili túlzott használata, ami megterhelheti a veséket.
Édességek, cukorkák és csokoládé, amelyek a fogszuvasodás és az elhízás hátterében állnak.
Méz, amely egy év alatti gyermekek számára veszélyes a botulizmus, azaz a botulinum toxin mérgezés veszélye miatt.
✓ Egyéves kor alatt nem ajánlott hagyományos, feldolgozatlan teljes tehéntejet adni a gyermekeknek, amely nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz. Ez túlzottan megterhelheti a veséjüket, és a vérszegénység kialakulását is kockáztathatja.
Egész bogyó, koktélparadicsom, pattogatott kukorica, egész diófélék és minden hasonló élelmiszer, ahol fennáll a belégzés veszélye.
Kakaó, amely stimulánsokat vagy serkentőszerek tartalmaz.
Mák és chia magok, amelyeket a gyermekek nehezen emésztenek.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka