Mikor és miért érdemes elkezdeni a hússal és hallal etetni? És mely típusok a legalkalmasabbak a gyermekek számára?

Mikor és miért érdemes elkezdeni a hússal és hallal etetni? És mely típusok a legalkalmasabbak a gyermekek számára?

A hús fontos vasforrás a gyermekek számára, amelyre természetes fejlődésükhöz van szükségük. Néhány anyuka mégis fél beiktatni a húst az étrendjébe. De aggodalomra semmi ok. A halakkal való késlekedésnek sincs semmi oka.

Sajnos gyakran találkozom olyan anyákkal, akik félnek attól, hogy a húst beillesszék gyermekeik étrendjébe, pedig semmi okuk nincs rá. A hús fontos a gyermekek számára, mert fontos vasforrás, amely megelőzi a vérszegénységet. Célszerű az első zöldségtáplálék után kis adag húst adni, ami körülbelül 20 g legyen. Hagyományosan fehér csirke – vagy pulykahússal kezdheti, amelyet három napig adhat úgy, mint bármely új ételt, és figyeli az esetleges allergiás reakciókat. Csak ezután vehet fel másfajta húst az étlapra. A marhahús kiváló, mivel háromszor több vasat tartalmaz, mint a fehér hús. Heti 4×–5× húst ajánlott tálalni, más napokon tojást, halat és hüvelyeseket kínálhatunk a babának.

Mikor és mely halakat érdemes a bébiételek közé tenni?

Ideális, ha a halat már az első hónapokban beillesztjük a baba étrendjébe. A régi ajánlás, miszerint csak az 1. év, vagy akár a 3. év után kerüljenek be az étrendbe, már nem érvényes. A halat mint lehetséges allergént már az immunológiai ablakban, azaz a gyermek 17–24. élethetében be kell vezetni az étrendbe. A változatosság mellett a legfontosabb, hogy a gyermek étrendje tartalmazza az omega-3 zsírsavak fontos forrását, amelyek nagyon fontosak az emberi szervezet számára, valamint a tengeri halakban gazdag jódot. A jód fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és a kognitív funkciókhoz, azaz a koncentrációs képességhez, a végrehajtó funkciókhoz, a beszédhez és a térbeli tájékozódáshoz, valamint a memóriához. Gyakran hallani, hogy a hal nehézfémek forrása, de amíg nem minden nap szerepel az étrendedben, kis halfajtákat választ és váltogatja őket, és főleg friss halat használ, addig nincs miért aggódnia. A baba egy éves kora előtt hetente többször szerepeljen hal az étrendjében, és teljesen mindegy, hogy friss vagy fagyasztott, illetve tengeri vagy édesvízi. Röviden, válasszon a rendelkezésére álló erőforrások szerint. A pisztráng, harcsa, tőkehal, lazac, tilápia vagy ponty alkalmas a gyermekek számára. Később tonhalat vagy szardíniát adhat hozzá, esetleg tésztához.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka